Hetetenisklaar
Hetetenisklaar

Vitamine D is technisch gezien geen vitamine, omdat het een product is van ons metabolisme. Het is echter essentieel als het aankomt op gezond zijn en gezond blijven. Je maakt het aan door regelmatig buiten in de zon te zijn. Zonlicht vitaliseert en geeft leven zolang je het maar in de juiste doses toelaat. Grotere doses kunnen echter schadelijk zijn. De informatie die we tegenwoordig krijgen is gericht op het voorkomen van huidkanker waardoor veel mensen helemaal niet meer of alleen maar onder dikke lagen zonnecrème naar buiten gaan. Ook geen gezonde maaltijd kan een positief effect hebben. Door het eten van voldoende gezonde groenten en snacks.

 Zonlicht en vitamine D gezond voor lichaam

Als je te weinig zonlicht opneemt dan kun je een tekort krijgen aan vitamine D. Dit veroorzaakt vermoeidheid en malaise. Uiteindelijk kan het leiden tot een gebrek aan calcium, maar daarvoor moet je jarenlang een tekort opbouwen. Een tekort kan ook aan de basis staan van:

  • Prostaatkanker
  • Osteoporose
  • Depressie
  • Verstoring van de biologische klok (slaap-waakproblemen)
  • Problemen met de ogen waardoor je een bril nodig hebt
  • Lagere dopaminelevels (speelt rol in mentale en geestelijke gezondheid)
  • Verstoring leptine levels (speelt rol bij hongercontrole)

Tekort door ongezonde maaltijden

Een tekort kan weer opgebouwd worden door vitamine D3 te nemen maar dit vervangt niet volledig wat de zon voor ons doet. Je hebt zonlicht nodig. Zoals gezegd kan je lichaam het zelf aanmaken, mits het voldoende zonlicht opvangt. Dit houdt in dat je gedurende de lente, zomer en herfst zo veel mogelijk buiten moet zijn waarbij je je huid blootstelt aan het zonlicht. Als je weet dat dit in 15-20 minuten per dag kan dan zie je hoe eenvoudig het is om je lichaam goed te verzorgen. Als je langer dan dat in de zon verblijft moet je zonnebrandmiddelen gebruiken om vroegtijdige veroudering en huidkanker te voorkomen.   

In de wintermaanden extra gezond eten In de wintermaanden is het goed om regelmatig gebruik te maken van een zonnebank. Ook dit draagt bij aan de aanmaak van deze belangrijke stof. De stof wordt opgeslagen in je vetweefsels. Als je dus zorgt dat je in de lichte maanden van het jaar veel buiten bent dan kun je in de winter toe met wat zonnebanksessies en wellicht een extra toevoeging van een extra D3 supplement. Hoe meer je buiten bent hoe beter je zult voelen. Door je reserves aan te vullen met gezonde maaltijden ben extra bewust bezig. 

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter