De koffiewereld is constant in beweging. De vraag naar koffie neemt toe, steeds meer mensen raken geïnteresseerd in koffie én nieuwe koffierecepten volgen elkaar op. In dit artikel geven we 3 heerlijke koffierecepten gratis cadeau. Lees snel verder en probeer ze alle drie uit!
Vietnamese koffie
Laten we beginnen met de Vietnamese koffie. Iedereen die eens een bezoek heeft gebracht aan Vietnam, komt erachter dat hier een ware koffiecultuur heerst. Op elke hoek van de straat vind je een koffiebar en daarnaast is Vietnam de 2e grootste koffieproducent ter wereld. De Vietnamezen zetten hun koffie op een andere manier dan wij dat in de Westerse wereld doen. Alhoewel deze vorm van koffiezetten bij de Vietnamezen al decennia ’s lang een traditie is, heeft deze traditie eindelijk zijn weg gevonden in Westerse koffiebarren.
Wat maakt de Vietnamese koffie zo speciaal? Ten eerste is het de wijze waarop de koffie gezet wordt. Wanneer je een bakje koffie bestelt, krijgt je een glas met daarbovenop een Vietnamese filter. Het water druppelt langzaam door de filter heen, waardoor geduld een vereiste is. Als het water eenmaal uitgedruppeld is, levert dat uiteindelijk 100 ML aan koffie op.
De Vietnamese koffie is stroperig en daarbij voegen ze vaak gecondenseerde melk toe. Ondanks dat deze melk behoorlijk zoet is, wordt deze combinatie (gecondenseerde melk met filterkoffie) door de meeste koffieliefhebbers als een heerlijke combinatie gezien. De Vietnamezen gebruiken voornamelijk robusta koffie, dus je kunt rekenen op een sterke en bittere smaak die met de zoete gecondenseerde melk gecompenseerd kan worden.
Het recept:
Vietnamese filter (verkrijgbaar op het internet)
Robusta gemalen koffie
Optioneel: gecondenseerde melk
Optioneel: ijsklontjes
Kokosnoot koffie
De Vietnamese koffie is wellicht niet de meest gezonde koffie, omdat het robusta koffie en gecondenseerde melk (met veel suikers) binnen krijgt. Als je liever een gezond koffierecept uitprobeert, dan is het wellicht beter om te kiezen voor kokosnoot koffie. Het niet helemaal duidelijk waar de Kokosnoot koffie vandaan komt, maar op het internet zijn meerdere recepten te vinden.
De kokosnoot koffie smaakt heerlijk romig en vol. Het is geen koffie om dagelijks te drinken, omdat het een behoorlijk verzadigd gevoel kan geven. Je kunt de kokosnoot koffie combineren met ijsblokjes. Heerlijk voor in de warme zomermaanden!
Het recept:
Espresso shot of filterkoffie
Kokosnoot melk (verkrijgbaar in blik. De gezondere versie is uiteraard vers, maar deze zijn moeilijk te vinden). Eventueel kun je zelf kokosnoot melk maken door kokosnoot water met kokosnoot vlees te mixen in de blender.
Optioneel: gecondenseerde melk of bruine suiker
Optioneel: ijsklontjes
Cold brew koffie
Cold brew koffie is dé trend op dit moment. Het is enorm makkelijk om te maken en heerlijk om te drinken. Zoals de naam je al doet vermoeden valt de cold brew koffie onder de noemer ‘ijskoffie’. Deze koffie is dan ook zeer geschikt voor een verfrissend drankje op een warme zomerdag. Het enige wat je nodig hebt is grof gemalen koffie van arabica koffiebonen, ijskoud water én een french press of een andere slow coffee methode waarmee je de koffie uit het water kunt filteren.
De reden waarom Arabica koffiebonen aangeraden worden, is omdat deze meer smaakeigenschappen bevatten dan robusta koffiebonen. Tijdens het drinken van cold brew koffie ervaar je een ovatie aan verschillende koffiesmaken die de arabica koffiebonen rijk zijn. Cold brew koffie is minder bitter dan normale koffie, waardoor veel koffie met melk drinkers deze koffie prima kunnen drinken zonder melk toe te voegen.
Het recept:
French press of een andere filtermethode
1 kop Arabica koffiebonen (licht gebrand)
4 koppen water (gefilterd)
ijsblokjes
Bereidingswijze:
Voeg het water en de gemalen koffie samen in een kan of iets soortgelijks.
Laat de water en koffie minimaal 12 uur staan
Filter de koffie uit het water met bijvoorbeeld een french press
Voeg ijsklontjes toe en genieten maar!
Wanneer je thuis aan de slag wilt gaan met koffie is het verstandig om een handmatige koffiemolen te kopen. De maalgraad van de koffie heeft namelijk een grote invloed op de smaak van de koffie. Door een eigen koffiemolen te hebben, ben je niet afhankelijk van de maalgraad die de fabrikant aangehouden heeft.