Hetetenisklaar

De laatste jaren zijn Arabische kruiden en specerijen in opmars. Dat is te danken aan een betere bekendheid met deze keuken en de heerlijke gerechten die ermee bereid kunnen worden. Veel kruiden en specerijen zijn hier echter nog niet zo bekend, al zijn ze bezig met een opmars.

Ajowan

Denk daarbij bijvoorbeeld aan Ajowan. Het wordt ook wel Indiase tijm genoemd. Het heeft een scherpe selderij-achtige smaak en wordt veel gebruikt om soepen, stoofschotels en warme gerechten op smaak te brengen. Ajawan wordt echter ook gebruikt voor het maken van taarten, gebakjes, salades en dressings.

Baharat

Iets bekender maar zeker nog niet echt ingeburgerd is Baharat. Dit is een mengsel van Arabische kruiden en specerijen. Het bevat onder andere chili, kardemon, komijn, koriander, kruidnagel, paprika, piment en peperkorrels.

Het wordt veel gebruikt om lamsvlees, vis en kip mee te kruiden. Baharat voegt een hartige smaak en een lichtzoet aroma toe aan het gerecht.

Couscouskruiden

In de Arabische keuken mag couscous niet ontbreken. Dit speciale mengsel van kaneel, komijn, koriander, kruidnagel en kurkuma bevat wel peper, maar geen zout. Daarom is het zeer geschikt om te gebruiken voor het bereiden van couscous en te combineren met groenten, vlees en kip.

Harissa

Harissakruiden zijn zeer populair in het noorden van Afrika. Er zijn vele verschillende varianten, maar de meeste bevatten een mix van cayennepeper, karwij, knoflook, koriander en gerookte paprika.

Het is zeer geschikt als smaakmaker bij vlees zoals lam of geit, maar ook voor het bereiden van kip- en visgerechten. Daarnaast kan het een tajine van groente op smaak brengen.

Pul biber

Deze grofgemalen rode peper wordt veel gebruikt in diverse stromingen van de Arabische keuken. Het heeft een milde smaak in tegenstelling tot veel andere pepers. De bul biber wordt eerst gedroogd voordat het vermalen wordt. Deze peper heeft de smaak van zongedroogde tomaten met rozijnen en pruimen.

Het is zeer geschikt voor het op smaak brengen van pizza, salades, aardappelpuree en soep. Tip: Natural spices – kruiden en specerijen

Ras el hanout

Dit mengsel is een typisch voorbeeld van Arabische kruiden en specerijen die hun weg naar de Nederlandse markt hebben gevonden. Het kan wel 100 verschillende kruiden bevatten en er zijn dan ook oneindig veel verschillende variaties. De meeste mixen bevatten in ieder geval gember, kaneel en kardemon.

Het is een veelzijdige smaakmaker. Ras el hanout voegt zowel kleur als een betoverende smaak toe aan je gerechten. Het combineert fantastisch met lam, maar is ook zeer smakelijk bij kip.

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter