Hetetenisklaar
Hetetenisklaar

In 1999 werd de bouw van een legendarisch wijnhuis voltooid: Bodegas Salentein. Nederlandse zakenman Mijndert Pon startte dit Argentijnse project. Er gingen eeuwen aan historie vooraf, want al sinds de 17e eeuw schrijven de wijngaarden van Salentein geschiedenis. Salentein wijn is wereldwijd beroemd. De vruchtbare grond aan de voet van het Andesgebergte garandeert druiven van de allerhoogste kwaliteit. Dankzij de verschillende hoogtes van de drie wijngaarden worden er diverse wijnen verbouwd. Salentein wijnen lopen uiteen van jonge, fruitige wijnen tot zeer luxe wijnen met gecompliceerde aroma’s.

Een stukje historie

Bij de wijngaarden van Salentein liggen de ruïnes van Casa Grande. Deze boerderij stamt uit de 17e eeuw. Hij behoorde toe aan Jezuïeten die destijds al bezig waren met wijnbouw. Deze wijngaard, genaamd San Pablo, vormt nog steeds onderdeel van de Salentein wijngaarden. Sindsdien zijn daar nog twee aan toegevoegd: La Pampa en El Oasis. Er worden verschillende druivenrassen verbouwd op de wijngaarden. Met de komst van Mijndert Pon in de jaren ’90 hebben de Salentein wijnen een vlucht genomen en zijn ze wereldwijd beroemd geworden. In Argentinië is de wijn inmiddels een ware trendsetter.

De kwaliteit van Salentein wijn

De wijngaarden van Salentein hebben de ideale ligging om druiven te verbouwen. De Andes voorziet de gaarden van smeltwater zonder dat hier een speciaal irrigatiesysteem aan te pas hoeft te komen. Deze natuurlijke irrigatie is zeer waardevol omdat het de zuurgraad in de druiven verhoogt. Dat vergroot het vermogen tot rijpen. Daarnaast geeft de lagere pH waarde de wijn meer kleur. Salentein wijn heeft zijn karakteristieke smaak tevens te danken aan de hoogte van de wijngaarden. Met zo’n 1.700 meter hoogte baden de druiven van wijngaard San Pablo overdag in veel zonlicht. De hoogte betekent dat de temperatuur ’s nachts flink daalt. Dit is met name voor de Pinot Noir en Sauvignon Blanc druiven ideaal. Wijngaard La Pampa ligt lager, op zo’n 1.250 meter hoogte. Druivenrassen Merlot en Cabernet Sauvignon genieten hier van de diepe wortels in deze lossere grond. El Oasis is met nog geen 1.200 meter het laagst gelegen. Hier kunnen druivenrassen Chardonnay en Malbec langzaam rijpen doordat het seizoen op deze hoogte langer loopt.

De bodega

Naast deze krachten van de natuur helpt ook het proces om tot de beroemde kwaliteit van Salentein wijn te komen. Europese wijntechnieken worden toegepast op de Argentijnse wijn. Dat zijn zowel traditionele methodes als moderne uitvinden zoals gentechnologie. Het wijnhuis heeft de vorm van een kruis. In elke arm van het kruis bevindt zich een wijnmakerij. Door de ligging van de bodega in Mendoza, Argentijns belangrijkste wijngebied, heeft het wijnhuis toegang tot de beste specialisten.

Overnachten op de wijngaard

Bij de Salentein finca’s staat tevens een chique ranche waar gasten kunnen overnachten: Salentein Posada. Je kunt een van de 16 kamers boeken en de nacht doorbrengen te midden van de Salentein wijngaarden aan de voet van de Andes. Het bijbehorende restaurant en zwembad met uitzicht over de druiven maken er een onvergetelijk bezoek van.

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter