Hetetenisklaar
Hetetenisklaar

Koolhydraat arm eten houdt in dat je levensmiddelen eet die niet zo veel koolhydraten bevatten en waarbij er geen suikers bij zijn toegevoegd. Eigenlijk kun je het zo bekijken dat het eten van koolhydraat arm eten gezond eten is. Er zijn veel mensen die koolhydraatarm eten omdat ze willen afvallen en dit combineren met sport en sommige beginnen met het eten van koolhydraatarm eten om iets gezonder te leven en een gezonde leefstijl te hebben. Veel mensen denken dat het super ingewikkeld is om gezond / koolhydraatarm te eten, maar dat valt echt heel erg mee !


Snelle koolhydraten
Snel verterende koolhydraten zitten vooral in levensmiddelen waarbij heel veel suiker bij is toegevoegd, neem een voorbeeld aan snoepjes. Snoep bevat veel suiker en is ook heel erg zoet, maar dat komt dus door de suiker wat is toegevoegd in je snoep. Slechte koolhydraten zijn geen natuurlijke suikers.

Langzame koolhydraten
Complexe koolhydraten zitten vooral in levensmiddelen waarbij er geen extra suikers bij zijn toegevoegd. In deze producten zitten alleen de natuurlijke suiker, neem een voorbeeld aan fruit. Sommige fruit soorten kunnen best wel zoet zijn en dat komt door de hoeveelheid suikers die in de fruit zit, maar deze suiker is goed voor je om binnen te krijgen want het zijn natuurlijke suikers.


BMI berekenen

Als je koolhydraatarm gaat eten om af te vallen dan is het verstandig om te beginnen met jouw bmi berekenen. Dus eerst jezelf wegen en kijken hoeveel je BMI is, zo kan je het beste inschatten hoe veel je ongeveer moet afvallen. Hou je gewicht ook bij door jezelf één keer in de week te wegen, door dit te doen kan je zien of je vooruit gang boekt of niet. Je zou eventueel ook je buik omtrek kunnen meten om te weten of je buik ook smaller begint te worden.

Eetmomenten
Door regelmatig te eten op een dag, blijft je lichaam actief en gaat het verteren continue door. Ontbijt is voor sommigen de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt geeft je lichaam energie voor het begin van de dag zodat je lekker bezig kan blijven gaan zonder snel moe te worden, je hoeft niet meteen te ontbijten na dat je wakker bent geworden, maar doe dit wanneer je trek begint te krijgen in de ochtend. 


Groenten eten
Groente is heel goed voor je lichaam en helpt je lichaam om zich verder op te kunnen bouwen. Groente bevat bij veel soorten geen koolhydraten en ook al zie je een groente soort met koolhydraten, dan is dat waarschijnlijk heel erg weinig. Aangezien je nu koolhydraatarm gaat eten, kan je gemakkelijk het aangeraden hoeveelheid groente eten die je als een volwassene persoon moet hebben om een gezond lichaam te hebben en dat is 200 tot 250 gram groente per dag. Groente bevat veel voedingsstoffen die je waarschijnlijk niet op een andere manier binnen kan krijgen voor je lichaam.

2 stukken fruit
Eet per dag twee verschillende soorten (koolhydraatarm) fruit, dat is ongeveer 200 gram dus eigenlijk hetzelfde hoeveelheid als groente. Fruit en groente is opzich hetzelfde het is alleen verdeeld in twee groepen, de één eet je meer rauw en de andere kook je eerst. Fruit bevat veel voedingsstoffen die je lichaam weer helpen verder op te bouwen, ook bevat fruit veel vocht waardoor uitdroging in je lichaam helpt te voorkomen.

Eet gevarieerd
Eet van beide gevarieerd, elk soort bevat verschillende voedingsstoffen / vitamines en mineralen daarom moet je gevarieerd eten zo krijg je voor je lichaam elke keer weer van alles wat binnen. Eet ook niet te veel maar ook weer niet te weinig, dus eet gewoon met mate dat is het beste voor je lichaam.

Vlees en vis
Het is heel goed voor je lichaam om vlees en vis te eten. vis bevat omega 3 vetzuren en dat heeft je lichaam nodig, dus eet zeker één keer per week vis. Als je vlees wilt eten zorg er dan voor dat je een onbewerkte stukje vlees haalt en het zelf bewerkt met kruiden thuis, dit is gezonder voor je. Veel soorten vis en vlees bevatten geen koolhydraten en de andere soorten die wel koolhydraten bevatten, bevatten heel weinig koolhydraten.

Minderen met zout
Probeer te minderen met zout of zelfs helemaal geen zout te gebruiken. Zout houdt vocht vast in je lichaam waardoor het dus lijkt als of je ‘vet / dik’ bent terwijl dat zeker niet het geval is. zout wordt vaak toegevoegd in maaltijden om een lekkere smaakje te krijgen, maar het is beter om kruiden en specerijen te gebruiken. Met kruiden en specerijen heb je meer smaak in je maaltijd en smaakt toch veel lekkerder dan alleen zout.

Ongezoute noten
Ongezouten en ongebrande noten zijn ook goed voor je lichaam. De meeste noten bevatten bijvoorbeeld voldoende eiwitten en dat heeft je lichaam nodig. Noten bevatten onverzadigde vetten en dat zijn dus goeie vetten die je lichaam binnen mag krijgen zonder dat je lichaam veel vet opslaat in je lichaam (dat gebeurd bij slechte koolhydraten).

Koolhydraatarme voedingsmiddelen
Als je koolhydraatarm gaat eten om af te vallen dan zou je wat levensmiddelen kunnen eten die je helpen sneller te verteren. Dat wil niet zeggen dat je niet meer moet sporten of iets anders moet eten, maar dit steunt je lichaam gewoon om iets sneller te verteren. Dit zijn de levensmiddelen die je helpen sneller te verteren :

  • Tonijn in water
  • Haring
  • Eieren
  • Walnoten : ongezouten en ongebrand
  • Sardine
  • Zalm
  • Makreel
  • Soja bonen : kook dit wel goed anders kan je darm klachten krijgen

Eieren
Het is verstandig om eieren te eten. eieren bevatten eiwitten en andere voedingsstoffen. Zorg er wel voor dat jij je ei goed kookt, want als jij een ei niet goed kookt of rauw op je maaltijd doet dan zou je salmonella bacterie kunnen krijgen. Kook het minimaal ongeveer 4 á 5 minuten, het kan ook meer maar hou het op minimaal 4 á 5 minuten. Salmonella bacterie kan er namelijk voor zorgen dat je darm en maag klachten krijgt, dus probeer dat zeker te voorkomen.

Maak het leuk en lekker
Het eten van koolhydraatarm eten kan best wel lekker en leuk zijn. Je hebt veel verschillende soorten levensmiddelen die je mag eten en je moet sowieso gevarieerd eten om elke keer weer nieuwe voedingsstoffen binnen te krijgen. Verras jezelf dus elke keer weer met iets nieuws en hou het gewoon leuk voor jezelf, je moet jezelf niet dwingen iets te eten wat je niet lekker vindt. Veel succes met het behalen van een gezonde leefstijl.

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter