Hetetenisklaar


Het ontstaan van overgewicht is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is per persoon de stofwisseling anders en gebruikt het ene lichaam meer energie dan het andere. Hormonen en erfelijke factoren kunnen een rol spelen, evenals iemand leefstijl en leeftijd. Diverse medicijnen hebben effect op ons gewicht en ook zwangerschap en borstvoeding zullen een verandering in ons gewicht veroorzaken.

Alhoewel deze oorzaken een rol kunnen spelen, is uit onderzoek gebleken dat de meeste mensen gewoonweg te veel calorieën binnenkrijgen. Ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren, fysieke inspanning kost energie en als we eten krijgen we de brandstoffen binnen voor deze energie. Zolang dit in evenwicht is, is er niets aan de hand. Helaas is het haast onvermijdelijk geworden om, door alle luxe en verleidingen, een juiste balans te houden. Een stijgend percentage volwassen èn helaas ook kinderen krijgen hiermee te maken.

Risico’s

Dikker worden gaat vaak heel geleidelijk en in eerste instantie past het lichaam zich goed aan. Echter als het gewicht toeneemt, kunnen er meer ongemakken ontstaan. Van meer zweten, slechtere conditie, minder goed mee kunnen komen tot zich minder aantrekkelijk voelen. Een combinatie dus van zowel lichamelijke als psychologische factoren. Waar men vaak (nog) geen weet van heeft, is dat er gevolgen (kunnen) zijn op langere termijn. De meest bekende zijn: diabetes type 2 (ouderdomssuiker), hart- en vaatziekten en kanker. Maar ook galstenen, jicht, spataderen en een hoge bloeddruk komen voor. Er kunnen problemen ontstaan met gewrichten en de ademhaling. Bij vrouwen kunnen zich stoornissen rond de menstruatie voordoen. De lijst wordt vaak helaas nog aangevuld met een negatief zelfbeeld, discriminatie en zelfs sociale isolement.

Het is dus van groot belang een gezond gewicht te hebben! Dieet of niet?

Het maakt in principe niet uit welk dieet wordt gevolgd om resultaat te krijgen. Een dieet is niets anders dan een verandering van eetpatroon waarop het lichaam reageert (vaak eerst verlies van vocht en later van vet). Het gevaar schuilt echter in het moment dat men weer ‘gewoon’ gaat eten. Bij de meeste diëten wordt niet stilgestaan bij de vraag wat wel en wat niet gezond is. Wat doet een ingrediënt van hetgeen je eet in je lichaam en hoe ga je om met ‘lekkere trek’? Daarom staat het leren hoe gezond te eten bij mij centraal.

Hoe een maaltijdservice kan bijdragen aan een gezonder leven

Het volgen van een dieet is best lastig. In de basis is een gezonde en gevarieerde maaltijd van belang. Het is voor met name ouderen om elke avond een verse, gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Naar de supermarkt gaan en boodschappen doen kost gewoon veel tijd en energie. Een maaltijdservice kan hierin uitkomst bieden. Zo’n aanbieder bezorgt 1 of 2 keer per week koelverse, gezonde maaltijden aan huis die ouderen zelf kunnen opwarmen. De maaltijden bevatten veel groenten en belangrijke vitamines. 

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter