Hetetenisklaar
Hetetenisklaar

Afvallen met gezonde paleo recepten!

Een paleo dieet is gebaseerd op hele oude gewoontes die onze voorouders ook hadden. Paleo is een woord wat uit het Grieks komt. Vrij vertaald betekent dit ‘oud’. Het is eigenlijk ook meer een levensstijl dan een dieet. Met dit dieet val je af doormiddel van het vervangen van de koolhydraten, dit wordt vervangen door eiwitten en vetten. Het is over de afgelopen jaren super populair geworden en heeft ook vele gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

Om te beginnen heeft het een goede invloed op uw bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid. Door deze voordelen wordt er sneller vet verbrand en wordt de kans op diabetes type 2 een stuk kleiner. Daarnaast is de mogelijkheid op betere cognitieve functies verhoogd. Zo kunt u beter dingen onthouden, zoals waar uw sleutels liggen, en de kans op dementie wordt verkleind.

Je gaat leven net zoals onze voorouders dat deden. Dit houdt in dat je dingen gaat eten die je in de natuur vindt. Ze konden niet lekker even naar de supermarkt. Op hun menu stond een variantie aan groentes maar ook vlees, vis, schaal en schelpdieren, fruit en natuurlijk eieren en noten.

Veel mensen zijn tegenwoordig te dik, ze hebben veel stress, zijn depressief, overlijden aan ziektes die komen door de welvaart, hebben minder energie tegenover vroeger. Vroeger waren de mensen sterk, gezond, lang, gespierd, een grote hersenmassa en konden ook veel meer lichamelijke activiteiten uitvoeren zoals lange afstanden lopen of afleggen.

Belangrijk bij de paleo dieet is het belangrijk om zoveel mogelijk granen te vermijden. Het klopt dat in granen veel vezels, vetten en bepaalde vitamines maar is het alsnog niet een goede manier van afvallen en slank worden. Dit komt omdat deze planten zich op een bepaalde zich voortplanten.

Wat zijn dan de dingen die je wel moet eten?

Op een boodschappenlijstje zou je goed de volgende kunnen zetten. Om te beginnen bij het vlees. Zo is het goed om rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen en nog andere soorten gevogelte te eten. Ook is het goed om schaal en/of schelpdieren te eten. Garnalen, kreeften, oesters en meer.

Daarnaast is het belangrijk om groentes te eten. Tomaten, aardappelen, paprika’s, pepers en bessen. Doe dit wel beperkt. Daarnaast is het belangrijk om veel zaden te eten. Zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten enzovoort is goed om te eten.

Fruit is ook goed om te eten alleen maar twee per dag. Denk dan aan appels, bananen, aardbeien enzovoort. Dranken kunt u het beste water, koffie en thee te drinken. Koffie is wel maximaal twee kopjes op een dag.

Dan is het goed om gezonde koolhydraten te eten. Dit wel met mate, maar denk dan aan haver, zoete aardappels, witte rijst, rijstwafels of quinoa. En als laatste zijn olie en vetten ook goed om te eten. Kokosolie, olijfolie, walnootolie en bijvoorbeeld avocado’s.

Voorbeeld van maaltijdschema

Maandag als ontbijt een groenteomelet in combinatie met kokosolie. Daarnaast ook nog wat spinazie en cherrytomaatjes. Dan als lunch wat kipsalade met olijfolie. Wat komkommer samen met sla en avocado. Als snack zou u amandelen kunnen nemen, als diner runder goulash en als laatste snack wat olijven.

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter