Hetetenisklaar

Benodigdheden:
Kalkoen
Handvol Cranberries
1 sinaasappel
Rozemarijn
Salie
Tijm
400 gram boter (2 uurtjes van tevoren uit de koelkast halen)
Vulling van gehakt, uien, broodkruimels, gedroogde abrikozen, cranberries, nootmuskaat, peper, zout, salie, kaneel, hazelnoten en een ei.

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen op de maximale temperatuur. Zodra je de kalkoen erin heb gedaan terugdraaien naar 180 graden.
De cranberries met een mes kleiner hakken. Een handvol rozemarijn fijnhakken en toevoegen aan de cranberries. Een beetje zout en peper erbij.
200 gram Boter toevoegen en kneed het geheel door elkaar.
Kalkoen uit de verpakking halen en afspoelen. Goed droog deppen. Het botermengsel tussen de huid en het vlees brengen. Je kan eventueel met een lepel de huid van de kalkoen los maken van het vlees. Bolle kant lepel naar de huid gericht, om te voorkomen dat je de huid beschadigt. De buitenkant kun je met het restant van het botermengsel insmeren.

De voorkant van de kalkoen vullen met gehaktvulling ( zie recept ). De achterkant van de kalkoen niet vullen met gehakt maar met de kruiden rozemarijn, salie en tijm. Een sinaasappel doormidden snijden en inbrengen. Dit zorgt voor een heerlijke geur en smaak van de kalkoen.
Kalkoen op een braadpan met grill rek zetten en in de oven plaatsen. De temperatuur van de oven direct op 180 graden zetten.
Kooktijd is ongeveer 35/45 minuten per kilo plus 20 minuten aan het eind.
Dus een kalkoen van 3 kilo moet dan 155 minuten in de oven op 180 graden. Wanneer de baktijd voorbij is komt een vleesthermometer van pas. Het koudste punt van de kalkoen moet minimaal 75 graden zijn; dan is deze klaar. Je kunt de kalkoen met aluminiumfolie eroverheen wel een 1 uurtje laten rusten voor dat je het opdient.

Eet smakelijk!

Vind je dit artikel leuk? Deel het!
Geen reacties

Laat een reactie achter